Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af brugte varer på nettet og sociale medier?

Er sælger en privatperson eller virksomhed?

Det er vigtigt at vide, om sælger er en privatperson eller en virksomhed, da dine rettigheder er afhængige af dette.

Ved handel hos en virksomhed, er du dækket af købeloven, hvilket betyder, du har to års reklamationsret ved fejl opstået på brugte varer, som du ikke selv er skyld i. Du har desuden 14 dages fortrydelsesret, hvis selve aftalen er indgået på nettet.

Hvis en privatperson sælger ud af sine egne ting, er der ikke tale om et ”erhvervsmæssigt salg, men hvis denne f.eks. har det som en hobby at købe varer og sælge dem videre, så er der ikke længere tale om en privatperson, men en virksomhed.  

Ved handel med en privatperson, er det vigtigt at få skrevet ned, hvad I har aftalt, da dine rettigheder af dette. Ønsker du fortrydelsesret, skal dette aftales med sælger. Er der ikke aftalt noget, har du også her to års reklamationsret. Dog gælder de forbrugerbeskyttende regler for nethandel ikke, og du ikke gå til Center for Klageløsning, hvis noget går galt.

Køber du brugte varer hos en virksomhed?

Det første du kan gøre, når du ønsker at handle med en virksomhed via nettet, er at tjekke virksomheden på nettet hos f.eks. anmeldelsessites samt CVR-registeret.  Når du handler, så betal altid med betalingskort. På den måde kan banken trække pengene tilbage, hvis du ikke modtager din vare.

Køber du brugte varer af en privat?

Har du tillid til sælger?

Det er generelt sikkert at købe brugt på nettet og de sociale medier, men der er stadig risiko for at blive snydt. Derfor er det vigtigt, sælgeren er en, du har tillid til. Tjek gerne, hvem personen er, før du betaler for varen.

Der findes diverse hjemmeside, hvor brugerne har mulighed at vurdere tilfredsheden med dem, de har handlet med. Tjek, hvilke oplevelser brugerne har med at handle med personen. Er de positive?

Hvis det ikke er muligt at se brugeroplevelser, kan du søge efter personen på nettet for at se, om navn og adresse stemmer overens med de oplysninger, sælgeren har givet til dig om sig selv.

Hvordan er jeg bedst sikret?

Ved at undlade at forudbetale samt mødes med sælger, er du bedst sikret. Så har du nemlig mulighed for at afprøve varen samt se, om den er, som du havde forventet. Derudover er du sikker på at modtage varen. Er der ikke mulighed for selv at møde op, så lad en person, som du stoler på, møde op og købe varen for dig. Er dette ikke muligt, så bed om flere informationer såsom flere billeder eller få mål på varen.

Er varen ikke som aftalt?

Hvis der ikke foreligger en aftale, gælder reklamationsretten. Er der tale om en brugt vare, som er vedhæftet med fejl, som sælgeren er ansvarlig for (en såkaldt mangel), har du ret til at få refunderet beløbet eller en del af det. 

Gælder fortrydelsesretten?

Hvis du handler med en privatperson, er der ingen lovbestemt fortrydelsesret. Du kan dog forsøge at aftale dig frem til en fortrydelsesret med sælgeren. Hvis sælger ikke ønsker dette, kan du ikke fortryde handlen efter købet.

Ved altid at have disse råd i baghovedet, er du godt klædt på til at gå på skattejagt på markedet for secondhand, genbrug og vintage.

 

Held og lykke 😊